Innehåll som kan döljas

Shopping in EU

If your country of purchase and delivery is part of the European Union (EU), your final prices will include the official tax % for the country of your delivery. For more information please read on our terms and conditions, or EU One Stop rules for Ecommerce  https://ec.europa.eu/taxation_customs/modernising-vat-cross-border-e-commerce_en

Shopping outside EU

If your country of purchase and delivery is outside of the European Union (EU), your item/s are sold without VAT.
Your local VAT for the country of your delivery will be added at your borders and will be collected by your country’s mode of collecting tax; usually through the shipping company handling your order. 

Hur vet jag att ordern har gått igenom?

Efter att ordern godkänts så skickas en orderbekräftelse till den e-postadress du angett vid beställning. Har den inte dykt upp inom 15 minuter, vänligen kontrollera din skräppost. Har bekräftelsen fortfarande inte dykt upp så kontakta kundtjänst info@skogsbergsmart.com

Vad kostar frakten?

Vi har fraktfritt inom Sverige på ordrar över 1000:- SEK. Utanför Sverige har vi en fast fraktavgift som skiljer sig beroende på mottagarland. Kontrollera fraktkostnad genom att välja land i kassan.

Kan jag byta en vara i min order?

Du har 14 dagar öppet köp enligt distanstköpslagen. Du kan inte returnera din vara efter din ångerfrist har gått ut. Om du ångrar ditt köp ska du meddela oss samt skicka tillbaka varan inom 14 dagar. från köpet. Kostnaden för returfrakt betalas av dig som kund. Artikeln ska returneras väl emballerad, i fint skick och i originalkartong, pengarna sätter vi tilllbaka när vi har fått in returen och kontrollerat varan. Returen måste skickas som FÖRETAGSPAKET för att kunna hanteras. Vi hanterar INTE returer som skickats till utlämmningsställe. Mejla till info@skogsbergsmart.com för informationom retur adress. Om du fått fel vara eller felaktig vara som du anser är en reklamation vill vi att du kontaktar oss på info@skogsbergsmart.com

Vad händer om jag inte hämtar ut varan?

Du som kund ansvarar för att hämta ut försändelsen från utlämningstället i god tid och innan ångerfristen löpt ut.Om varan går i retur för att den inte hämtats ut, kommer du få betala för returfrakten och ny fakt och hanteringsavgift för att skicka ut varan igen. Minsta avgift är 190:- inom Sverige men avgiften varierar i relation till orderns storlek.

Hur rengör man lyktorna Hurricane Classics i Guld, Silver, Bronze och Rosé?

Glas är ett ömtåligt material och varje lyktas handmålade yta är känslig. Tvätta försiktigt insidan med en mjuk svamp i ljummet vatten med ett milt rengöringsmedel. Tvätta aldrig i diskmaskin. För att rengöra utsidan, använd en mjuk mikrofiberduk lätt fuktad med vanligt vatten. (Ej något rengöringsmedel eller verktyg med alkohol då det löser upp den målade ytan). Undvik att använda skarpa föremål, kemikalier eller omfattande polering eftersom det kan skada ytan, och torka inte för hårt på utsidan med någon typ av rengöringsverktyg! Om du behöver ta bort vax från insidan fyller du stormlyktan upp till hälften med ljummet kranvatten och diskmedel och låt det verka i 10 minuter. Ljusvaxet blir varmt och därför lätt att ta bort med en träsked eller ett annat snällare föremål som inte riskerar att repa glaset. Utsätt inte stormlyktan för extrema temperaturförändringar, då den kan spricka av glasets egna inre spänningar. Ställ t e x inte en brinnande lykta i ett öppet fönster eller på ett kallt underlag så att den partiellt exponeras för kyla, då detta utgör temperatur kontraster. Om du väljer att använda din Hurricane Classic i metall färger utomhus kan du räkna med att du kan få fuktfläckar då metallfärgerna kan reagera på fukt i kombination med temperatur. Dina lyktor får då en sk vintage look. att jämföra med ett oputsad bestick. Vi rekommenderar att använda Hurricane Classics i metallfärger först och främst inomhus.

Hur rengör man lyktorna Hurricane Classics i Vitt, Hurricane Candy, Hurricane Soda, Hurricane Arabescato, Hurricane Boule och Hurricane Crystal Collection?

Alla dessa lyktor är handgjorda en och en och glas är ett levande material, så hantera varje lykta med kärlek. Vi rekommenderar inte maskindisk på någon av våra lyktor. Alla White Classic lyktor, Candy, Soda, Arabescato och Boule lyktor är mindre känsliga då färgämnena ligger inuti glaset, men eftersom det är hantverk och glas är ett levande material så rekommenderar vi bestämt att handdiska dom lyktorna också. Vi har alltså inte gjort några tester som påvisar att våra lyktor tål maskindisk, och gör du det gör du det på egen risk. Om du behöver ta bort vax från insidan fyller du stormlyktan upp till hälften med ljummet kranvatten och diskmedel och låt det verka i 10 minuter. Ljusvaxet blir varmt och därför lätt att ta bort med en träsked eller ett annat snällare föremål som inte riskerar att repa glaset. Utsätt inte stormlyktan för extrema temperaturförändringar, då den kan spricka av glasets egna inre spänningar. Ställ t e x inte en brinnande lykta i ett öppet fönster eller på ett kallt underlag så att den partiellt exponeras för kyla, då detta utgör temperatur kontraster.

Kan man diska lyktorna i maskin?

Vi rekommenderar inte maskindisk på någon av våra lyktor, och för våra Hurricane Classics i olika metall färger är det absolut förbjudet att diska i maskin. Utsidan på dom lyktorna målad för hand och därmed tappar färgen av maskindisk. Alla White Classic lyktor, Candy, Soda, Arabescato och Boule lyktor är mindre känsliga då färgämnena ligger inuti glaset, men eftersom det är hantverk och glas är ett levande material så rekommenderar vi bestämt att handdiska dom lyktorna också. Vi har alltså inte gjort några tester som påvisar att våra lyktor tål maskindisk, och gör du det gör du det på egen risk.

Hur använder jag mitt Hurricane Boule Perfumed Candle?

För optimal användning och för att förhindra vaxtunnel, bränn ljuset tills vaxet har smält och samlats till kanten, släck sedan ljuset och låt doften från det smälta vaxet spridas i rummet. Låt ljuset stelna innan det tänds igen. Klipp veken mellan användningarna och se till att den inte är längre än 5 mm. Skydda ytan som ljuset vilar på. Bränn inte mer än fyra timmar i taget. Lämna inte utan uppsikt eller inom räckhåll för barn eller husdjur. Bränn inte ljusvaxet till den sista änden då det kommer att värma upp metallplattan som håller veken och detta kan skada lampan. Utsätt inte lyktan för extrema temperaturförändringar eller drag. När du har brunnit ner ditt parfymerade ljus återföds det till en vanlig Hurricane Boule lampa eller en vas. Tvätta din lykta genom att fylla stormlyktan med ljummet kranvatten och tvålmedel och låt verka i 10 minuter. Ta försiktigt bort resterna av vax med en mjuk svamp. Tvätta aldrig i diskmaskinen. Den limmade vaxveken avlägsnas bäst genom att hälla lite alkohol på botten, låta den dra en stund och sedan lyfta upp den försiktigt med en liten tång. När du har rengjort den kan du använda orkanlampan med ett värmeljus på 35 mm eller som en liten vas. Om du bestämmer dig för att återanvända din lampa som ett doftljus igen genom att använda refillljusvax måste vi informera dig om att vi inte kan ta ansvar för alla smältpunkter och grader av ljusvax av märken på marknaden, så förstå att du är själv ansvarig. Men också att du mycket väl kan lyckas.

Kan jag använda era lyktor till ytterkruka, vaser eller skålar?

Det går utmärkt. Många av våra kunder använder dom små lyktorna som både mini krukor till sticklingar, kryddor och småplantor och dom större till vaser för buketter. Det enda man skall tänka på är att inte utsätta lyktorna för stora temperatur växlingar, samt att Hurricane Classics lyktornas målade yta är känslig.

Why are your Hurricane lamps more expensive than other brands?

The answer is quality. Our Hurricane lamps are made by hand, hand painted or cut by hand. We only use the best glass manufactures with the best glass to create the most beautiful products. The Classic collection has a fire polished edge and is painted by hand in metallic colours. The rest of the collection has numerous of different teqniques that are all time consuming and very difficult. Watch our story https://www.youtube.com/watch?v=hsqKoaaoupc&feature=youtu.be

Hur samarbetar ni med bloggare & influencers?

Vi har som grundregel att vi betalar inte för samarbeten med influencers. Vi har så bra kontakt med våra slutkunder och anser att dom/ni är våra influencers och vi hjälper varandra med att ta bilder, låna bilder av varandra, regramma etc för att öka flödena i våra gemensamma sociala kanaler. Om du är en influencer eller bloggare och vill låna en bild av oss så kan du göra det på våra royalty fria bildbank på vår hemsida: http://www.skogsbergsmart.com/press-images/

Jag ser en rand på min vita/candy lykta när den är tänd?

Classic White samt Candy har alla mer eller mindre synliga streck i lyktan. När man med eld, tidningspapper och träbitar ”fixerar” överkanten på lyktorna får lyktans topp och botten får olika temperatur, och strecken uppstår i och med detta. Det är helt enkelt ytterligare ett bevis på att vi gör 100% hantverk och att färgen inuti glaslyktan lever sitt eget liv och får skiftningar.

Blir lyktorna varma i botten så det kan skada bordsytan?

Vi har aldrig upplevt ett sådant problem, men vi rekommenderar att klistra fast små självhäftande små filt- eller gummi-kuddar under lyktan om du känner dig orolig. Finns på det flesta färg- och järn- affärer.

Jag är osäker på färgen på en lykta? Hur gör jag då?

Om färgvalet är av yttersta vikt för dig och din inredning och du blir osäker på hemsidans återgivning, så rekommenderar vi att du försöker ta dig till vår närmaste återförsäljare så du kan avgöra din lykta på plats. Du hittar våra återförsäljare här: http://www.skogsbergsmart.com/retailers/

Vem är grundarna till företaget och var är er historia?

Bara för dig har vi gjort en film som förklarar vilka vi är, vår kärlek till hantverket och hur vi har tänkt med dom olika kollektionerna. Du hittar vår film här: http://www.skogsbergsmart.com/story/

Vilket ljus passar i vilken lykta?

För alla stormlyktor rekommenderar vi 100% paraffinljus/vaxljus och inte stearin.
Paraffin har en högre smältpunkt och passar bättre i semi-stängda miljöer. Beroende på vilket ljus du använder och värmen i din omgivning kan ljusvax ibland droppa ner ljusets sida och samla vid lyktans botten. Detta är naturligt och kommer inte att skada din lykta. Se skötselråd hur du bäst rengör överblivet vax

Small & Soda & Boule lyktor - använd ett vanligt värmeljus upp till 3,5 cm i diameter. Vi använder alltid värmeljus med genomskinliga hållare för att få ett vackrare sken.
Medium lyktor - använd ett vanligt värmeljus/blockljus upp till 3,5 cm i diameter
Large lyktor - använd ett 15-20 cm högt och 5 cm i diameter (eller mindre) blockljus 
Extra Large lyktor - använd ett 20-25 cm högt och 8 cm i diameter (eller mindre) blockljus

Varför rekommenderar vi värmeljus och blockljus gjorda av paraffin?

Starten på vår Hurricane produktion var att vi var själva passionerade i att tända ljus, men rädslan för brandrisk var stor. Därför var en ljuslykta där ljuset står säkert ,en både vacker och bra lösning och framför allt något vi ville ha själva hemma. Anledningen till vår Paraffin rekommendation är att alla ljuslyktor, där syretillförseln är sämre än om ljust står fritt, fungerar bäst med Paraffin ljus. I ljuslyktor blir dessutom temperaturen högre, än för fristående ljus, och då har paraffin en högre smälttemperatur än Stearin och bli mer lämpliga. Stearin sotar också när det inte får syre. Så i vårt fall, på temat miljö, får man väga fördelar mot nackdelar och då tycker vi att i kombination med en design vi älskar så finner vi att fördelarna med säkerheten väger större. När det gäller värmeljus så går det utmärkt att använda Stearin varianten då våra Small lyktor klarar av dom och ljuskällan står ju i en kopp så stearinet rinner aldrig ut. Vi rekommenderar de värmeljus som står i hårdplast-kopp då ljuskällan lyser hela vägen ner och man undviker en skugga som man kan får från de värmeljus som står i aluminium kopp.

Kan man använda batteridrivna ljus eller andra alternativ till ljuskälla i lyktorna?

Det går utmärkt och vi har sett att det görs i många offentliga miljöer med bra resultat. Vi rekommenderar ett varumärke som heter Luminara. Gå in på deras hemsida för mer information och återförsäljningsställen: http://luminara.com/ Vi har också sett att vissa offentliga miljöer använder engångs ljuskällor med olja som drivmedel med bra resultat. Exempel: https://www.fotogenlampor.se/default.asp?mod=product&cat_id=3,10,24&product_id=61314

Hur hanterar jag ljushållaren i Large och Extra Large lyktorna?

Tvinga inte ett för stort ljus in i ljushållaren. Den invändiga ljushållare är också 100% handblåst i glas och kommer att spricka om du är för hårdhänt. En del kunder har använt sin Large och Extra-Large lykta under en längre tid som vas och då kan det glasklister som ljushållare är fastsatt med efter en tid lösas upp. Om det lossnar är det bara att limma fast ljushållaren igen med glasklister som du hittar i din färgaffär.

Vad skall jag tänka på när jag flyttar jag min glaslykta?

Flytta inte din orkanlampa när den är tänd. Glas är ett levande material och vid uppvärmning ska det inte flyttas.